top of page

Recommendations
 

Words and articles about me and my work

"Thank you for the paintings, they bring so much joy to us!

Kirsti Irmeli Kaunisto’s paintings have found their way to my walls, and I love their richness, her unique way of seeing the world. She first painted me an enchanted scenery of the Vääksy river, and it’s the first thing I see every morning. It gives me the best vibes possible for the day ahead.

 

I fell for the second painting when visiting her home, and it belongs to my kitchen wall where everybody can see it and feel the atmosphere of the unseen worlds she brings to us. This is the room where I also give private sittings as a clairvoyant so it is perfect for the place and I love it!

Irmeli is a charismatic lady with a strong sense of colour. She is also my soul sister. Thank you, life."

 

 

 

 

Anuirmeli Sallamo-Lavi

699A2616_edited.jpg

"Kuvataiteilija Irmeli Kaunisto!

 

Kuvat kertovat paljon tekijästään, hänen sielun elämästään ja Irmelin kohdalla se on monipuolista ja värikästä, sekä herkkää viivaa! Olen saanut katsoa läheltä kuinka taiteilija vaihtaa myös tyyliään ja materiaalia aina kun tunne niin vaatii.

 

Irmelin todella vaikuttava ura on hyvin merkittävä myös kansainvälisellä tasolla, vuoden vaihteen näyttely Ranskassa oli ylistävää ja arvostavaa taiteilijan ylistämistä. Tuo kyseinen näyttely nosti myös koko Suomalaisen kuvataiteen jälleen kerran hyvin esiin kansainvälisesti.

 

Minulla on ollut kunnia järjestää Irmelin taidenäyttelyitä useampia ja jälleen tänä vuonna kesäaikaan Komediateatterin tiloissa, mikä tekee näistä näyttelyistä merkittävän on se että ne ovat maksuttomia ja samalla myyntinäyttelyitä, eli voit varata mieleisesi kuvan paikanpäällä.

 

Haluan toivottaa menestystä ja värikylläistä jatkoa Irmelille ja lisää kansainväistä menestystä lisää. Samalla kiitän ystävyydestä joka on syntynyt vuosien yhteydessä."

 

Kunnioittaen

 

Esko Raipia

Teatterineuvos

699A2634-Edit_edited.png

"Olen taiteenystävä ja -keräilijä, joka valitsee teokset niiden puhuttelevuuden, koskettavuuden, sanoman ja sisällön vaikuttamana. Minulle päätyvät työt miellyttävät silmiäni, ja ne herättävät minussa tunteita.  

Kokoelmassani on runsaat 30 Irmeli Kauniston luomusta. Työt ovat kuvataiteilijan uran eri vaiheista. Väinölässä voikin tutustua koloristin tuotantoon retrospektiivisesti.

Kuvataiteilijana Kaunisto on yllätysten mestari. Hän taitaa monia tekniikoita, vaikka ahkeran ja tuotteliaan tekijän tunnusmerkiksi on kohonnut palettiveitsi. Kaunisto hämmästyttää myös materiaalivalinnoillaan ja käsittelemillään aiheilla. Hänen maailmansa on avara ja mysteerinen.

Jokaisella Kauniston maalauksella on oma syntytarinansa. Selvästi aiheet ottavat hänet pauloihinsa, ja ne johdattavat hänet matkalle, jolta hän poimii yksityiskohdat kankaalle tai puulle vangittaviksi. Kauniston luomusten äärellä katsoja haistaa tuoksuja, maistaa makuja, tuntee iloa tai surua – on vaikuttunut, on kokemusta rikkaampi.

Lukuisat Kauniston taidenäyttelyt käyneenä tiedän, että hänellä on kansainvälisesti puhutteleva kuvakieli. Hänen herkät koivujen ainutlaatuisuutta kuvaavat akvarellinsa herkistävät niin maannaiset kuin -miehet, portugalilaiset kuin ranskalaisetkin.

Kauniston tuotannossa näkyy hänen kirpoamaton rakkautensa Ranskaa kohtaan. Siellä olleet kodit ovat tarjonneet ainutlaatuiset maalausympäristöt, joiden siunauksena on ollut ja on ainutlaatuine valo. Lisäksi Rankassa läsnä olevat värit ovat iskostuneet pysyvästi kuvataiteilijan värisilmään.

Rakkaudesta lajiin. Tämän voi jokainen allekirjoittaa, joka katselee Kauniston laajaa tuotantoa.

1990-luvulta lähtien Kauniston työskentelyä seuranneena olen iloinnut hänessä olevasta leijonamaisuudesta, myönteisestä voimasta, tahdosta löytää oma ilmaisullinen polku. Sillä on saanut olla vakaita ja turvallisia osuuksia, mutta myös vaaran paikkoja. Hän on mennyt läpi piikkivartisten puskien ja pysähtynyt iäkkäiden puiden varjoon. Taiteilija on rekisteröinyt auringon kirkkauden sekä kuun kumottavuuden. Hän on vaikuttunut tuikkivista tähdistä yönpimeällä taivaalla sekä kristallinkirkkaista helmistä puhtaanvalkoisilla hangilla.

Kaunisto on värien suuri ja vankkumaton ystävä. Hän kohottaa värien laajan kirjon kunniaan. Värit puhuvat.

Nostan erityisesti kaksi Kauniston teosta, jotka ovat saaneet paikkansa Väinölässä olevassa Korsunilaisen Hellyyden Jumalanäidin tsasounassa.

Kaunisto suunnitteli uransa aikana hyvin suurikokoisen gobeliinin, Kaksi Mariaa. Hän toteutti sen synnyinkuntansa Ylöjärven evankelis-luterilaisen seurakunnan Siivikkalan seurakuntakeskusta varten. Kuvataiteilija voitti luomuksellaan kilpailun, jossa seurakunta etsi taideteosta uuden toimitilansa alttariseinän pyhittämiseksi. Koko prosessi on outo, sillä pyhää, pääsiäisen iloa säteilevä kudonnainen ei päätynyt ikinä sille tarkoitettuun paikkaan. Työhönsä luottava, siunatun teoksen luonut taiteilija uskoi oikeuden voittoon.

Aika vieri, Kahteen Mariaan palattiin ja se sai sijoittamispaikkansa Tampereelta lääkäriaseman seinältä, jossa se tervehdyttää ohi kulkevia ihmisiä. Kahden Marian malliteos puolestaan kaunistaa tsasounaa Ikaalisten vanhassa kauppalassa.

Olen antanut Kauniston maalaamalle työlle uuden nimen: Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden. Tämä maalaus on täynnä pyhän yön tapahtumien liikkeelle laittavaa voimaa. Maalaus johdattaa rapsakoiden pakkasten yöhön Pohjolassa. Siinä on taivaallinen valo, tähdistä välittyvä. On syvä rauha. Maa on nöyränä tyyni. Mutta ihmishahmot kulkevat kohti toivoa. Se toivo on Maailman Valo, Vapahtaja. Tämän teoksen ihmiset kulkevat kuin kolme Itämaan viisasta kuningasta, jotka lähtivät seuraamaan Betlehemin tähteä. Tässä maalauksessa matkataan hankien keskellä. Turvallisesti."

MATTI PULKKINEN

Maakunnan Matti

"Hei Irmeli!

Lämmin kiitos ihanasta huivista!

Onneksi Olkoon "Silkeistä"!

Hyvää Jatkoa!

Terveisin 

Karita Mattila"

bottom of page